Sıkça Sorulan Sorular (Yaz Stajı)

BSM 2000 VE BSM 3000 ZORUNLU MESLEK STAJI DERSLERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

1. BSM 2000 ve BSM 3000 Zorunlu Meslek Staj tarihleri hangi günlerde başlatılabilir?
Bahar döneminde belirtilen tarih aralıklarında başlatılabilir. Bu tarih aralıkları uygun olmadığı durumda tarih değişikliği için güçlü bir gerekçe ile Bölüm Başkanlığına başvurulabilir.

1. Bir haftada en fazla kaç iş günü staj yapabiliriz?
Staj yapılan firmanın çalışma koşullarına bağlı olmak üzere 5,6 veya 7 gün olabilmektedir.

1. Aynı yaz BSM 2000 ve BSM 3000 Zorunlu Meslek Stajlarının ikisini birden yapabilir miyiz?
Staj tarihlerinin uygun ayarlanması halinde mümkündür.

1. Staj derslerinden herhangi biriyle herhangi bir okulda açılan “Yaz Okulu”ndan ders alabilir miyiz?
Hayır.

1. BSM 2000 ve BSM 3000 Zorunlu Meslek Stajları için hangi firmalarla görüşmeliyiz ve staj yapmak istediğimiz firmalar için istenecek koşul var mı?
BSM Staj Uygulama Esaslarında bu konu belirtilmiştir:
Staj yapılacak kuruluş veya birim, bilişim / bilgisayar sistem ve teknolojilerini yoğun biçimde kullanan, bu konularda üretim yapan veya hizmet veren bir yer olmalıdır.
Sadece pazarlama ve satış yapılan yerlerde staj yapılamaz.
Kuruluşta en az bir adet, stajyerlerden sorumlu eğitici bilişim sistemleri mühendisi, bilgisayar mühendisi, bilgisayar ve enformatik mühendisi, yazılım mühendisi, bilgisayar ve kontrol mühendisi, endüstri mühendisi veya elektrik-elektronik mühendisi bulunmalıdır.
Kuruluşta Kalite Güvence Sistemi olmalıdır.
Öğrenci stajlarını, staj komisyonlarının uygun göreceği işyerlerinde, yurt içinde veya yabancı bir ülkede çeşitli özel veya resmi kurum veya kuruluşlarda yapabilir.

1. Yaz stajlarının herhangi birisini veya ikisini, İşyeri Eğitimi dersi için gittiğimiz firmada devam edebilir miyiz?
Bu mümkündür. Fakat zorunlu değildir.

1. Staj dersleri için izlenen yol haritası nasıldır?
Her iki ders için izlenen yol şöyledir:
Öncelikle Bilişim Sistemleri Mühendisliği web adresinden Form 1 (BSM İşyeri Başvuru ve Kabul Formu) indirilir. Öğrenci tarafından doldurulması gereken kısmı doldurulur ve staj yapmak istenen firmaya bu belgenin 2 nüshası (her biri 2 sayfa) ile başvurulur. Firma tarafından doldurulması gereken kısımlar doldurulduktan sonra, Form 2 (Staj Komisyonuna Başvuru Formu) ve Form 5 (İşyerine Yerleştirme İşlem Formu) ile birlikte Form 1 nüshalarından biriyle Staj Komisyonu Başkanlığına başvurulur. Staj komisyonu tarafından staj yerlerinin uygunluğu ile ilgili ilan yapıldıktan sonra komisyon kararı “UYGUN DEĞİL” ise uygun bir firma ile görüşülerek yukarıdaki işlemler tekrarlanır. Staj komisyon kararının “UYGUN” olması durumunda Form 3 (Öğrencinin Sigorta için Dekanlığa Başvuru Formu) doldurulur ve diğer Form 1 nüshası ve nüfus cüzdanı fotokopisi eklenerek Fakülte Öğrenci İşlerine başvurulur.
Belirlene tarihlerde staj yapılır. Staj Defteri staj sürecinde öğrenci tarafından ve Form 4 (Staj Sicil Fişi) staj bitiminde firma yetkilisi tarafından doldurulur. Staj Defterinin her sayfasının firma yetkililerince onaylı imzalı olması gerekmektedir. Ayrıca staj yapılan yerin niteliğine göre satj yapılan Mühür veya Kaşenin Staj Defterinin iç kapak sayfasında bulunan ilgili kısımda olması gerekmektedir. Form 4 (Staj sicil Fişi) ise kapalı mühürlü zarf içerisinde elden ya da posta ile Bölüm sekreterliğine ulaştırılır. Staj komisyonu tarafından değerlendirilen staj evrakları için GG (Geçti)/KK (Kaldı) olarak notlandırma yapılır ve Bölüm Başkanlığınca ilan edilir. KK (Kaldı) durumunda olan öğrenciler için süreç yeni baştan başlar.

1. Staj tamamlandıktan sonra staj evrakları ne zaman teslim edilmelidir?
Staj bitiminde teslim edilmesi gereken staj evrakları Staj Defteri ve Staj Sicil Fişi’dir. Bu belgelere Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü resmi web sayfasında erişebilirsiniz. Staj defterinizi oluştururken gerek duyduğunuz kadar sayfayı indirebilir ve çoğaltabilirsiniz. Staj defterinin son halini ciltli veya spiralli bir şekilde teslim etmeniz gerekmektedir. Evraklar posta yolu veya elden teslim edilebilir. Son teslim tarihi üniversitemizin yeni eğitim öğretim yılında Eylül ayının son iş günü mesai saati bitimine kadardır. Bu tarih hangi nedenle olursa olsun esnetilmeyecektir (Posta gecikmesi, eksik evrak, eksik imza).